Jednym z elementów pracy opiekunki osób starszych i chorych jest przygotowywanie posiłków. Oczywiście nikt nie będzie wymagał od ciebie wymyślnych i finezyjnych potraw, ale na pewno powinnaś gotować zdrowe i lekkostrawne posiłki. Ważne jest też żebyś zapytała o choroby seniora i związaną z nimi dietę. Należy też pamiętać o tym, że dieta osób starszych nie jest zbieżna z tym co jedzą młodsze osoby. Pierwszym utrudnieniem mogą być np. braki w uzębieniu, które będą wymagać podawania bardziej rozdrobnionego lub płynnego pożywienia. Do tego dochodzi zwolniona perystaltyka jelit, brak apetytu, zaburzenia smaku i powonienia, które będą wymagać opracowania specjalnego planu żywienia. Nie martw się na pewno pomoże ci w tym lekarz, który opiekuje się twoim podopiecznym.

Podstawowe zalecenia

Przygotowując posiłki powinnaś kierować się nie tylko tym co lubi jeść twój podopieczny (chociaż to też jest ważne), ale stosować również zasady zdrowego odżywiania. Do najważniejszych z nich należą:

  • Świeże warzywa owoce i mięso, najlepiej kupowane od lokalnych sprzedawców.
  • Wybieraj pełnoziarniste pieczywo i makarony.
  • Gotuj 3 obiady w tygodniu z chudego mięsa, a w pozostałe dni rybę i warzywa.
  • Pamiętaj, że lekkostrawnym i łatwym do przygotowania i spożycia daniem jest zupa.
  • Dodawaj do potraw świeże zioła, zamiast gotowych mieszanek przypraw.
  • Trzymaj się ściśle harmonogramu posiłków, powinno być ich pięć, podawanych w równych odstępach czasu. Przestrzeganie tych samych godzin jedzenia ma bezpośredni związek z przyjmowanymi lekarstwami przez seniora.
  • Pamiętaj o ulubionych potrawach seniora, staraj się je w odpowiedni sposób modyfikować, tak żeby były zdrowsze i bardziej lekkostrawne.

Złe nawyki żywieniowe


Chociaż nie jest to łatwe należy zdecydowanie ograniczyć jedzenie słodyczy przez seniora. Ciastka z kremem i czekoladki można zastąpić sałatką owocową, jogurtem ze świeżymi lub mrożonymi owocami lub upieczonymi ciasteczkami owsianymi. Ogranicz kawę, herbatę i napoje gazowane. Podawaj kawę zbożową, wodę niegazowaną, samą lub z dodatkiem cytryny i mięty. A do niedzielnego obiadu możesz podać kompot, który na pewno będzie przyjemnym zaskoczeniem dla irlandzkiej rodziny. Kolejnym składnikiem, który należy zdecydowanie ograniczyć w diecie to sól. Zamiast soli stosuj zioła, zdziwisz się jak poprawiają smak potraw, np. liść laurowy i majeranek. Zrezygnuj z utwardzanych tłuszczy, takich jak margaryna i smalec, które negatywnie wpływają na poziom dobrego cholesterolu. Powszechnie uważa się, że nabiał jest jak najbardziej zdrowym elementem diety, ale niestety nie dla seniora. Mleko i białe sery mogą powodować bóle brzucha i wzdęcia. Zastąp je jogurtem naturalnym, maślanką lub kefirem. Zamiast kupować gotowe przetworzone wędliny, które zawierają dużo soli i konserwantów, to upiecz sama szynkę lub pierś z indyka. Nie zajmuje to dużo czasu, a jest dużo zdrowsze i smaczniejsze. A zapach, który unosi się podczas pieczenia na pewno pobudzi apetyt wszystkich domowników!

Zdrowo nie znaczy nudnie


Zdrowe jedzenie naprawdę nie musi być nudne, albo co gorsze niesmaczne. Wszystko zależy od przypraw, jakie dodasz oraz sposobu podania na talerzu. Nawet zwykłe kanapki, obłożone kolorowymi warzywami, ozdobione listkiem pietruszki mogą być smaczne i wyglądać apetycznie. Niebagatelną rolę odgrywa sama atmosfera związana ze spożywaniem posiłków. Towarzysz seniorowi w jedzeniu, prowadź z nim rozmowę, upewniaj się, że jedzenie mu smakuje. Słuchaj jego uwag i odpowiadaj na jego potrzeby. Jeżeli gotowane przez ciebie posiłki będą smaczne, to zadowolisz nie tylko podopiecznego, jego rodzinę, ale również ty poczujesz satysfakcję z dobrze wykonanej pracy.